??? defaultSEOFirstSentence ???

Skip navigation

Header menu

Forums

Csillagóra: portré születik
Tao
...most ilyennek látom, és így is él majd... (2.)
Feb 11, 2010
Sajnos a videót nem áll módomban ezen a felületen közzétenni, mégis szerettem volna valahogy kárpótolni a kedves olvasót. Sokat töprengtem, hogyan lehetne egy mozgóképes-szöveges anyagot hűen visszaadni. A választott út ugyan nem volt göröngyöktől mentes, de végül mégiscsak megérte! (Az előbeszéd alapján legépelt szöveget nem szerkesztettem, nem módosítottam, hogy minél hűebben adhassa vissza Endre gondolatait. A képek a videó pillanatképei.)

Jöjjön hát tényleg Bartos Endre:

„A művészetben a cél két úton közelíthető meg, és érhető el. Az egyik az iskola, a mesterválasztás. Én a nehezebbet, az önképzést választottam. Az induláskor kényszerűségből, később aztán már szándékosan és tudatosan. Ez az út a buktatóit járva, a lépéseket lelassítja és fárasztóvá teszi, de kitartással mégis nagyon egyenes lehet. Ha visszatekintek a nehezén való túljutás örömével ugyan a hátam mögött, tudom, nekem így volt jó, így kellett történnie. Nem fatalista hit diktálja ezt, mindig azt tettem, amit én akartam, magam határoztam meg az irányt, döntöttem mindenben, természetesen a művészet területén. Nem befolyásolhatta senki az elképzeléseimet: sem a rábeszélés, sem a lebeszélés nem hatott rám. Ezek érdekében rengeteg munkára volt szükségem, mindig sokat festettem.

Engem mindenképpen és elsősorban a szín érdekel. Bár nagyon fontosnak tartom a rajzot, meghatározva ezzel az ábrázolást. A színek nyelvén akarom kifejezni az én világomat, az egész világról azt, amiről így érdemes beszélni. Fönntartom a természettel a kapcsolatot, abból indulok ki, ami az eredendő, az ősi. A színek magukban hordozott törvényeit akarom betartani, mesterkélt szabályok rabságban tartják a gondolatot.

Az emberábrázolás, a portréfestés örök téma. Nagy jelentősége még akkor is megmarad, ha elvonttá válik. Mivel én minden elvonatkoztatás ellenére a realista alapokra építek, a színek anyanyelvét használva azt akarom, hogy minél többen megértsék. Nekem nagyon fontos, hogy az emberekért, az emberek számára fessek, ne csak magamnak. Korszerű az a művészet, ami a ma emberének szól. Örök érvényű igazságok csak a mában születhetnek, reálisan jövőbe látni nem lehet. A jövőbe transzponált gondolatnak utópia jellege van: ég és föld közötti lebegés. Az elgépiesedő életet, a sivárrá és unalmassá váló környezetet, a művészetnek ellensúlyozni kellene. Nagyrészt ennek éppen az ellenkezője tapasztalható. A beilleszkedés és azonosulás jelszavának hamis illúziójával ámítanak. A szerigráfia uniformisával paneleket szállítanak a panelfalak közé. Pedig mindenkiben ott lappang a vágy, az egyéni, egyedi környezet után. Nem hiszek az egyszerű hangoztatásának jogosságában. A lélek bonyolult, a túlzottan egyszerű lélektelen. Bámuljuk a tenger alatti élet végtelen sokoldalú szín és formacsodáit, a nap közvetlen ragyogásában, lég és fénytenger szférájában. Lemondanánk erről?

Ha kicsit erőltetetten is, de be akarnám sorolni magamat, keresném a helyemet a nagy folyamatban, akkor az expresszionizmust vállalom. Azt az expresszionizmust, amely a születése óta egészen mostanáig elkötelezett művészetet jelent. Elkötelezettséget az emberért, úgy is lehetne fogalmazni, az emberiségért és a természetért. Mennyire fontos a természet és az ember kapcsolata! Mennyire egymásra utalt a növény, az állat, az ember. Nem létezhet egymás nélkül egyik sem. A művészetnek ki kell állnia a bioszféra megmentésének az ügye mellett. Fel kell emelnie a hangját a biológiai egyensúly megmentéséért. Legalább ilyennek tartsuk meg a földet a magunk, és a jövő számára.

Műfestéskor a modell lelkivilágát akarom a felszínre hozni, de úgy hogy a képben az én egyéniségem is benne legyen. Tehát olyan tükörnek kell lennie, amiben a modell is és én is látszunk. Ez a legigazabb akkor lehet, ha magáénak vallja mind a kettő: az is aki velem szemben ül abban az órában, és az is, aki ezt létrehozza. A szín mindenható ereje irányítja ezt a folyamatot is, és kell hogy irányítsa. Színek nélkül nincs festészet. A színek ellentéte, harmóniája, dinamikája, meghatározza létem és a külvilág összefüggéseit. Nagy erővel fönnáll ez még akkor is, ha szubjektívnek látszik, ezt így fogom föl. A színek segítségével megfogom a pillanatot, ami akkor uralkodik és rögzítem az örökkévalóságnak. A két dimenzióban a fény, a szín ereje, dinamikája határozza meg a lényeget. Ezt a világot ezzel lehet, ezzel kell felépíteni. A szín varázslatos hatalmának hatása alatt élve is, néha föltör bennem a három dimenziós kifejezés vágya is elképzeléseimben. Ilyenkor a plasztikus formák megidézése felé fordulok. Anyagául fémet és fát használok. A fémekkel való munkában plakettekkel foglalkozom, de így jött létre a Nagy István szobor-portré is. A fában pedig az ember legősibb, legmelegebb, birkózásra biztató, végtelen sokra használható anyagát tisztelem.

Most már ezeknek a pillanatoknak a varázsa mindig élni fog, ez már az örökkévalóságé lesz. Most ilyen, most ilyennek látom, és így is él majd.”

Igen, ezeknek a pillanatoknak a varázsa most már mindig élni fog...
Tao
...most ilyennek látom, és így is él majd...
Jan 28, 2010
Egyszer virtuális könyvbemutatót már tartottam ("Bartos Aranka versei" nevezetű topic-ban), most elérkezett a virtuális kiállításmegnyitás ideje. Pontosabban inkább egy valódi kiállítás, illetve a valódi kiállítás megnyitójának virtuális leképezése. Bartos Endre Kezdet és Vég című kiállítása 2010. január 13.-án nyílt meg a Bajai Belvárosi Bemutatóteremben. A kiállításon elhangzott beszédet a beszéd írója és előadója, Endre művészeti hagyatékának gondozója, Pálmai József engedélyével közlöm:

„Losonczy Tamás festőművész a közelmúltban ment el, 105 éves korában. Utolsó pillanatáig aktívan alkotott. Búza Barna szobrászművész idén lesz száz éves. Ő az ismert bajai fotográfus, Bérczi László testvére, a bajaszentistváni Szent István szobor alkotója. Ma is születnek keze alól szép szobrai. Bartos Endre három nap múlva lenne nyolcvan éves. Itt lehetne köztünk. Három éve nincs, e kiállítást születésnapi tisztelgésnek szántuk. Olyan kiállítást szerettünk volna, amely rendhagyó. hasonlóan a két évvel ezelőtti portrékiállításához. Azt a Bartos Endrét kívánjuk ma bemutatni, akit így csak kevesen ismerhettek. Élete utolsó 2-3 évében kicsit hűtlen lett kedves erdőihez, csendéleteihez. Stílust váltott, ezen festményeiből láthatunk ma a falakon egy kis válogatást. Endre korán hűtlen lett realista pályakezdéséhez is, csak plakettjeinél maradt meg realistának. Ezekből mintegy ötszázat hagyott az utókorra. E modern festmények nagyon erős kontrasztjaként kezdeti képeiből, rajzaiból, monotípiáiból, akvarelljeiből mutatunk be a Galéria utcafront felöli oldalán olyanokat, melyek még soha nem szerepeltek kiállításon. Többségében nem is érett alkotásokról van itt szó, a művész sem annak szánta. Ujj-gyakorlatok ezek. Több rajzának hátoldalán is jó rajz van. Keretezéskor olykor gondot okozott, hogy melyik oldala legyen ma látható. Szerettük volna a kétkedőknek - akik csak a későbbi expresszionista művészt ismerik - azt is megmutatni, hogy igenis istenadta tehetsége volt a rajzhoz.

Rendhagyónak szántuk a kiállítást abban a tekintetben is, hogy most is elhagytuk az ilyenkor megszokott, ismert emberek által elmondott míves megnyitó beszédet. Helyette Bartos Endrét idézzük ma meg. Beszéljen ő maga e megnyitón saját művészi hitvallásáról, portréfestés közben. Vadász Imre 1977-ban készítette a 8 mm-es kisfilmet. Hála a technikának, ezt ma lemezről nézhetjük meg. Meghívtuk az akkori modellt is. Nem tudott eljönni, elküldte viszont a megnyitóra a filmen megfestett portréját. Kérek a kedves jelenlévőktől megértést, hogy mozit kell nézniük, állva. A művésszel, hangjával való találkozás talán kárpótlást nyújt a kényelmetlenségért. Jöjjön hát Bartos Endre.”

Folytatás a bejegyzés 2. részében...
PálJó
Csillagóra: portré születik
Dec 10, 2008

Bartos Endre – az e honlapon is látható Moses kivételével - csak élő személyről festett portrét, minden esetben „együlésnyi” (50-70 perc) idő alatt. 1994. január 18-án egy ilyen eseményre jöttek össze a művész legjobb barátai. Köztük volt Alexander L. Acker is, aki az 1995-ben kiadni tervezett Bartos Albumba a festő iránti szeretettől átitatott, nagyon egyedi hangvételű tanulmányt írt. Az album jó évtizedes késéssel, 2006-ban jelent meg. Évekkel a szerző halála után, hónapokkal a művész halála előtt. Munkájának egyik fejezetében örökítette meg azt a Csillagórát, melyet most közreadok:

Alexander Luitpold Acker: A MŰTEREMBEN

Barátok jöttek össze, hogy átélhessék azt az órát, melyben Endre sűrű olajból életre kelti egy szépasszony portréját. Jó hangulat uralkodik, hírek cserélődnek ki. Valaki hozott egy különlegesen finom baracknedűt, melynek megízlelésére minden edény alkalmas, amelyikben éppen nincsen festék. Ez az istenek órája, ez a meghatódás előtti nevetgélések ideje, ez a locsogás ideje, mely az elnémulást előzi meg, amely az alkotófolyamatba történő belépéskor keletkezik, amikor majd egy emberi arcból és a festő víziójából kép születik. Ez az istenek órája! Amikor a délnyugati, hatalmas ablaknál a Nap búcsút vesz, kezdődik a csoda: a festés. Kis csillogás van még a párkányon, mely könnyedén és észrevétlenül terül szét a helyiségben, majd eltűnik, éppen ott, ahol a modell helyet foglalt.

Endre az ablak és a modell között helyezkedik el. Szép, puha fény ül a festőállványra helyezett palettán, melyen majd dolgozni fog. A modell arcára éppen annyi fény kerül, hogy láthatóvá váljanak az arcbirodalom finomságai, melyek a kész portrén majd a személy „félreismerhetetlenségét” fogják alkotni. A levegőt sűrű festékillat tölti be. Ez egy pompás, telített illat. Endre legnagyobb kincsei az olajfestékek, és egyben legnagyobb szegénysége is, hogy nem birtokolhat belőlük eleget. A tubusok tartalmát rányomja a festőállványnál lévő palettára, az üvegekben és dobozokban lévőket pedig festőkésével kaparja rá. A világító festékekből kialakult halmok mint földrakások, homokbuckák emelkednek egymás mellett. Egészen jobbra, a festőállvány lábánál ott egy üveg, festékből és terpentinből készült oldattal. Efölött keresztben fekszik egy hosszúnyelű, de nem éppen hosszúszőrű ecset. Ezzel kezdi el Endre a festést. Teste megnyúlik, magasra egyenesedik ki a széken. Csak egy kicsinyke meggyőző pillantás, melyet a modellre vet, mielőtt a festendő arc jellemzőit rövid, gyors ecsetvonásokkal létrehozza. Pillanatokig tart csak!

A barátok elcsendesednek, áhítat ül arcukra. Valami leírhatatlan, tiszteletteljes kíváncsiság ragadja meg őket. Keresik a legjobb rálátást a képre, nyugtalanul hajladoznak hol erre, hol arra. Endre most megszállottan, mondhatni ördöngösen fest. Foltokat rak a modell jellemzői köré, sűrű festékrétegeket képez, pillanatokra újra és újra visszatér az archoz, kicsit hozzátesz, változtat rajta leheletnyit, majd vad, erőteljes tempóval körvonalazza a most még torzót határoló teret.

Alkalmanként beszélget önmagával. A feszültség, mondhatni önkívület néha megropogtatja ízületeit. A barátok már mernek szólni: „Hagyd abba Endre, a kép már kész!” Messze nem „kész” azonban a festő látomása: félredobja az ecsetet, majd megragadja a festőkést, s tőrvívótól sem idegen mozdulatokkal kimunkálja az arc környezetét. Csodálkozás és megütközés a jelenlévőkön! Merthogy a már oly kivehetően kidolgozott arc kezd eltűnni a bőven felhordott festékrétegek mögött. 

A személy és környezete között előzőekben már jelzett határok újra elmosódottá válnak, tehetetlenül süllyednek el, míg Endre újra vissza nem tér magához az archoz, s a modell és a festék-kínálat közti szinte szédítő tempójú tekintetváltásokkal újra létre nem hozza annak egyértelmű kontúrjait.

A barátok fellélegeznek. Ugyanakkor itt a döbbent csend is. Olyan ez, mint a napfelkelte előtti pillanat a texasi Las Cruses-nál: semmire sincs itt már tér, hely, csak a csodára, ami éppen születőben van! Endre keveri a színeit a palettán, miközben egymásba elegyíti őket, majd szabályszerűen szétlapítja, s elvegyíti a festékalapon, melyen színt színre rak, s a festőkést erőteljesen keresztülhúzza ezen. Végül is ő szereti a sárgát sárgának hagyni, és a pirosat pirosnak, és ezt az egészet beledolgozni a festékből létrejött forma, a formából lévő festék barázdált tengerébe! Alig repült el egy óra. Úgy tűnik, a portré most már tényleg kész.

Endre - hogy távolabb kerüljön a képtől - hátrébb dől, s többször is a modellre néz. Keresi a lelkét az embernek, akit megfestett. Megtalálja, s beviszi azt a szemekbe finom, fehér fonalkákkal. A portré él! 

A kész portré

Endre hirtelen feláll, zavarban van, s szó nélkül elhagyja a műtermet. A barátok egészen közel mennek a portréhoz, majd kissé eltávolodva messzebbről szemlélik, pillantásaikkal összehasonlítják azt a modellel, átölelik egymást. Némelyek sírnak, mert nincs erejük csillagórák megéléséhez. Csodálatos, hogy léteznek örömkönnyek! Egy idő után Endre visszajön a műterembe, megiszik egy pálinkát, és zavarban van. Legtöbbször ő boldog és zavarban van, ha megfestett egy képet. Ez az ő természete: boldognak és zavarban lévőnek lenni! Most azonban nem tud megszabadulni belső feszültségétől. Nem segít se pálinka, se barát. Leül újra a festőállvány elé, megragadja az ecsetet és festeni kezd.
Az utolsó energiája belefolyik egy portré-vázlatba...

A palettától jobbra az elkészült portré, a festő mögött Alex, a szerző

A feszültségoldó - pár perces - vázlat

A modell Kunsági Rita volt. Róla teljes névvel, K.R. vagy Rita jelzéssel több portré is található a TerminaARTors-on, Bartos Endre festő- és szobrászművész anyagában.

Footer menu

TerminArtors is an art site.